loading...
مهندسی برق

کورانی بازدید : 308 پنجشنبه 24 فروردین 1391 نظرات (4)

بزرگترين نيروگاه حرارتي خورشيدي جهان كه در عربستان احداث شده است، پس از شش ماه فعاليت آزمايشي مورد بهره‌برداري كامل قرار گرفت.

به گزارش سرويس فناوري خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، بزرگترين نيروگاه حرارتي خورشيدي جهان با همكاري موسسه تحقيقاتي AEE INTEC و شركت GREENoneTEC اتريش با بودجه 4.7 ميليون دلاري در شهر رياض احداث شده است.

انرژي اين نيروگاه با استفاده از 36 هزار متر مربع پنل خورشيدي تامين مي‌شود.

«رابرت كاندوث» مدير شركت GREENoneTEC تأكيد مي‌كند: براي اين نيروگاه صفحات خورشيدي مخصوص در كنار سيستم ارتقا يافته نصب طراحي شده‌اند كه از پنل هاي خورشيدي در مقابل توفان‌هاي شن محافظت مي‌كنند.

بيش از يك سوم پنل‌هاي خورشيدي مورد استفاده در اتحاديه اروپا، توسط محققان اتريشي طراحي و ساخته و 80 درصد محصولات اين كشور در اين حوزه به نقاط مختلف جهان صادر مي‌شود كه طي پنج سال اخير بيش از دو برابر شده است.


منبع : ايسنا


کورانی بازدید : 232 پنجشنبه 24 فروردین 1391 نظرات (0)

دانشمندان بخش اندازه‌گيري كوانتومي آزمايشگاه سنجش فيزيكي توانسته‌اند براي اولين بار پالسهاي نوري سريع‌تر از نور را با استفاده از شيوه‌اي موسوم به تركيب چهار موج توليد كرده و دو پالس جداگانه ايجاد كنند كه نقطه اوج انتشار آنها سريعتر از سرعت نور در خلأ است.

به گزارش سرويس فناوري خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، محققان در گزارش خود كه در مجلهPhysical Review Letters منتشر شده، اظهار كردند كه اين شيوه جديد توليد نور سريع منجر به ايجاد پالسي شده كه تا 50 نانوثانيه سريع‌تر بر روي يك سلول 1.7 سانتي‌متري نسبت به سفر نور در خلأ حركت مي‌كند.

اين يافته‌ها مي‌توانند تأثير قابل توجهي بر روي سيستم‌هاي ارتباطات نوري داشته باشند كه در آنها ممكن است كيفيت علائم با افزايش يا كاهش سرعت پالسها ارتقا پيدا كند.

علاوه بر آن، مطالعات بر روي ارتباطات كوانتوم مكانيكي بين پالسهاي بذر و مزدوج به ارائه بينشهاي اساسي در مورد ارتباط كوانتومي با پيامدهاي بالقوه براي پردازش اطلاعات كوانتومي در آينده خواهد پرداخت.

بسياري از شيوه‌هاي توليد پالسهاي سريع‌تر از نور شامل ارسال يك پالس متشكل از چندين طول موج به يك واسطه افزايشي غير خطي هستند. خواص پراكندگي واسطه به بازچيني اجزاي پالس پرداخته تا نقطه اوج آن به سمت جلو قرار گرفته و سرعت بيشتري از نور را براي تمام گروه امواج بدست آورد.

در جهت ديگر، پالسهاي نور كم سرعت مي‌توانند با سازگار كردن شرايط به طوري كه نقطه اوج به سمت عقب قرار گيرد، توليد شوند.

محققان در شيوه تركيب چهار موجي خود به ارسال پالسهاي بذر از نور ليزر به يك سلول داغ شده حاوي واسط افزايشي، بخار اتم روبیدیم و همچنين يك پرتو جهشي جدا در يك فركانس متفاوت از پالسهاي بذر پرداخته‌اند.

پالس بذر در واسط تقويت و نقطه اوج آن تغيير داده شده تا سريع‌تر از نور حركت كند. در همين زمان فوتون‌هاي پرتوها با واسط به تعامل پرداخته و پالس دوم را با عنوان «مزدوج» ايجاد مي‌كنند؛ دليل اين نامگذاري به خاطر ارتباط رياضياتي آن با بذر است.

دانشمندان دريافتند كه نقطه اوج اين پالس نيز از سرعت بيشتري نسبت به حركت پالس مرجع ثابت در خلأ برخوردار بوده و حتي مي‌تواند آهسته‌تر نيز حركت كند.

اين محققان در حال حاضر توانسته‌اند انتقال يك تصوير را با عبور پرتو بذر از ميان يك نقاب پيش از تزريق آن به سلول به نمايش بگذارند.

در كار جديد دانشمندان، تصوير تزريقي با سرعت بيشتري از يك تصوير مرجع از سلول عبور مي‌كند؛ اما در فضا و زمان تحريف مي‌شود.

محققان اين انحراف را به تغييرات در شدت پرتو بذر و خود سلول بخار مرتبط دانسته‌اند.

يكي از راههاي ممكن براي ارتقاي كيفيت تصوير مزدوج، كاهش متغير دما در خود سلول بخار است. اين در حاليست كه محققان بر اين تصور هستند كه افزايش قدرت پمپاژ ليزر و توليد يك پرتو يكنواخت‌تر مي‌تواند اين انحراف را از بين ببرد.

يكي از اولين كاربردهايي كه اين محققان علاقه‌مند به كاوش براي اين سيستم هستند، اختلالات كوانتومي است. اختلال كوانتومي از طريق رياضيات به تعريف اطلاعات كوانتومي مشترك ميان دو سيستم مرتبط مي‌پردازد كه در اين مورد مي‌توان به پالسهاي بذر و مزدوج اشاره كرد. ممكن است افزايش يا كاهش سرعت نور منجر به ورود اختلال در سيستم شده كه مي‌تواند انسجام كوانتومي را كه براي درگيري دو سيستم ضروري بوده، از بين ببرد.

با اجراي سنجشهاي اختلاف كوانتومي ميان پرتوهاي سريع و ثابت، اين محققان اميدوارند بتوانند چگونگي سودمندي اين نور سريع را براي انتقال و پردازش اطلاعات كوانتومي تعيين كنند.


منبع: خبرگزاري ايسنا

کورانی بازدید : 553 چهارشنبه 23 فروردین 1391 نظرات (1)

هر روز ایده های جدیدی برای تولید انرژی از خورشید وارد می شود. در این پروژه، شرکتی به نام AORA در اسپانیا یک طرح قدیمی را نوسازی کرده و از آن جهت تامین انرژی الکتریکی استفاده می کند. در این روش، نور خورشید به دام انداخته شده و از گرمای آن استفاده می شود.





50 عدد آینه قرار است انرژی نور خورشید را به سمت یک برج لاله ای شکل با ارتفاع 35 متر بازتاب کنند. آینه ها در طول روز خورشید را ردیابی کرده و نور را دقیقا روی برج متمرکز می کنند. در مرکز این برج اشعه های متمرکز شده دمای هوای موجود در آن فضا را گرم می کند. این هوا فشرده می شود و می تواند گرمایی تا ۱۰۰۰ درجه سانتیگراد تولید کند


براي مطالعه بيشتر، به ادامه مطلب مراجعه كنيد


کورانی بازدید : 417 سه شنبه 08 فروردین 1391 نظرات (0)

سيگنالهاي  DC , AC 

 

 AC به معني جريان متناوب و DC  به معني جريان مستقيم مي باشد . اين دو مولفه گاهي به سيگنالهاي الكتريكي ( مثلاً ولتاژ ) هم كه جريان نيستند اطلاق مي شود . بنابراين سيگنالهاي الكتريكي جريان يا ولتاژي هستند كه منتقل كننده اطلاعات ( كه معمولا ولتاژ ميباشد ) هستند.



براي مطالعه بيشتر ، به ادامه مطلب مراجعه كنيد

کورانی بازدید : 495 سه شنبه 08 فروردین 1391 نظرات (0)

اينم سه تا كتاب مفيد درباره مهندسي برق -قدرت:  آموزش و کاربرد نرم افزار NEPLAN - سیستم اتوماسیون DCS در پست های برق فشار قوی - آموزش و کاربرد نرم افزار DIGSILENT . نویسنده اين كتابها مهندس مهدی بقالها می باشد .


کورانی بازدید : 402 دوشنبه 07 فروردین 1391 نظرات (0)

فیبرهای نوری از چه چیزی ساخته شده‌اند؟

 

اکثر پلیمرها قادر به تشکیل الیاف منظم هستند، با این شرط که نیروهای بین مولکولی‌ای بین زنجیرها برقرار باشند که بتوانند زنجیرها را متصل به یکدیگر و در حالت بلور مانند نگه دارند. به همین علت، الیاف پلیمری موادی مستحکم با مقاومت کششی عالی هستند و از این رو در صنایع نساجی کاربرد فراوان دارند.

 

اما آیا فیبرهای نوری با این الیافی که ما در حال بحث درباره‌شان هستیم ارتباطی دارند؟ پاسخ این است: هم بله و هم نه. در واقع، فیبرهای نوری در ترکیب خود دارای پلیمر هستند. با این وجود کلمه‌ی فیبر نوری هیچ اطلاعاتی در مورد پلیمر به ما نمی دهد، بلکه می‌گوید این فیبرها شامل دو لوله یا استوانه شفاف و دی‌الکتریک هستند که یکی از این استوانه‌ها دیگری را احاطه می‌کند، به این شکل:

 



براي مطالعه بيشتر،به ادامه مطلب مراجعه كنيد

کورانی بازدید : 305 دوشنبه 07 فروردین 1391 نظرات (0)

الکتریسیته ساکن


چه چیز باعث شوک الکتریکی می شود؟


شما مدتی روی فرش راه رفته اید. به دستگیره ی در می رسید و ناگهان.... ویزززززز! و به شما شوک وارد می شود.

 

 

 

 

 

 

یا در زمستان به خانه بر می گردید و کلاه پشمی تان را از سر بر می دارید و... پووووف! همه ی موهایتان در هوا راست می شوند. چه اتفاقی افتاده و چرا اغلب این اتفاق ها در زمستان می افتد؟ پاسخ الکتریسیته ساکن است. برای اینکه بدانیم الکتریسیته ساکن چیست، باید در مورد طبیعت ماده، قدری بیشتر بدانیم. به عبارتی باید به این پرسش پاسخ دهیم که "چیزهای اطراف ما از چه ساخته شده اند؟"





براي مطالعه بيشتر،به ادامه مطلب مراجعه كنيد

 

کورانی بازدید : 297 دوشنبه 07 فروردین 1391 نظرات (0)

 انرژي گرمايي زمين

از زماني که زمين بوجود آمده، انرژي گرمايي هم در آن وجود داشته است. معادل لاتين انرژي گرمايي "ژئوترمال انرژي"((Geothermal Energy )) است که ازدو جزء "ژئو" به معني زمين و "ترمال" که معني حرارت را در دل خود دارد تشکيل شده است.

 

آيا تابه حال پيش آمده که تخم مرخ پخته اي را به دو جزء تقسيم کنيد؟

 

انرژي گرمايي زمين

درون تخم مرغ بسيار به آن چه که در درون زمين مي بينيم، شبيه است. زرده بسيار شبيه هسته ي زمين است و سفيده ي آن را مي توان به جاي جبه در نظر گرفت و پوسته بسيار نازک سفيد رنگي که تخم مرغ را احاطه کرده و در صورتي که تخم مرغ را پوست بکنيم قابل مشاهده است، همان پوسته زمين خواهد بود.

درست زير پوسته زمين و بالاي جبه، لايه مذابي از صخره هاي مذاب معدني است که "ماگما" ناميده مي شوند و پوسته زمين روي اين لايه "ماگما" شناور است. اما هنگامي که ماگما از طريق آتشفشان ها از پوسته زمين عبور کرده و به سطح مي آيد آن را گدازه آتشفشاني مي ناميم.




براي مطالعه بيشتر،به ادامه مطلب مراجعه كنيد

 

کورانی بازدید : 343 دوشنبه 07 فروردین 1391 نظرات (0)

انرژی زیست توده


انرژی زیست توده

زیست توده، ماده ای است که اغلب جزء زباله ها به شمار می رود. برخی از انواع زیست توده، چیزهایی هستند که در طبیعت روی زمین بر جای می مانند مواردی مانند: درختان مرده، شاخه های درختان، شاخ و برگ های هرس شده در باغچه حیاط، اضافه غلات در زمین های کشاورزی، خرده چوب ها ( مانند تصویری که در سمت راست مشاهده می کنید )، خاک اره و پوسته های درختان در چوب بری ها. زیست توده، حتی موادی نظیر لاستیک و کودهای گیاهی را نیز شامل می شود.

 

زباله های شما، فرآورده های کاغذی که قابلیت بازیافت به محصولات مفید دیگر را ندارند و سایر زباله های خانگی به طور معمول به مراکز زباله دانی شهرداری فرستاده می شوند. زباله های شما دارای انواعی از زیست توده هایی است که می توانند مجدداً مورد استفاده قرار گیرند. با بازیافت زیست توده ها به عنوان سوخت های فسیلی و سایر مصارف، دیگر به "مراکز زباله دانی" برای  نگهداری از آن ها نیازی نخواهد بود.

هیچ کس حتی تصور هم نمی کند که می توان از این مواد برای تولید برق، حرارت، کودهای آلی و یا سوخت های فسیلی استفاده کرد. کودهای آلی، گیاهان یا مواد غذایی فاسد شده ای هستند که به صورت یک تل کود با هم ترکیب شده و برای کمک به رشد گیاهان مورد استفاده قرار می گیرند.

 

برخی از کشورها سالانه بیش از 60 میلیون تن زیست توده خشک تولید می کنند. این زیست توده از پسماند چوب بری ها، چوب زباله های شهری و جنگل ها، پسماندهای کشاورزی و سایر انبارهای غذایی حاصل می شود.

اگر کل این مقدار مورد استفاده قرار گیرد، با 60 میلیون تن زیست توده می توان نزدیک به 2000 مگاوات برق یک شهر را که دارای جمعیت و اقتصاد رو به رشدی است، تأمین نمود. این انرژی برای تأمین مصرف برق حدود دو هزار خانه کافی خواهد بود!

انرژی زیست توده

نحوه استفاده از زیست توده بسیار ساده است. ضایعات چوب، شاخه های درختان، ته مانده غذاها و سایر پسماندها با هم در کامیون های بزرگ جمع آوری می شوند. این کامیون ها، پسماندها را از کارخانه ها و زمین های کشاورزی به نیروگاه های زیست توده منتقل می کنند. در آن جا زیست توده به مخازن بسیار بزرگی فرستاده می شود. پس از آن زیست توده وارد یک کوره شده و در آن سوزانده می شود. گرمای تولید شده برای جوشاندن آب کوره مورد استفاده قرار گرفته و انرژی بخار حاصل، توربین ها و ژنراتورها را به چرخش در می آورد ( می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر، مطلب سوخت های فسیلی را مطالعه نمایید ).

با سوزاندن فرآورده های مصرف شده در مراکز جمع آوری زباله، می توان از زیست توده بهره برداری کرد. وقتی زباله ها تجزیه می شوند، از آن ها گاز متان آزاد می شود. از مطالب سوخت های فسیلی و سیستم توزیع گاز طبیعی، به یاد دارید که گاز طبیعی از متان ساخته شده است. گاز متان تولید شده در مراکز جمع آوری زباله از طریق خطوط لوله کشی جمع آوری می شود. سپس از آن برای تولید برق در نیروگاه ها استفاده می شود. این نوع زیست توده، گاز زباله دانی نامیده می شود.

 

در مورد خوراک دام ها هم قضیه به همین شکل است. در جاهایی که تعداد زیادی حیوان مانند گاو ، گوسفند و حتی جوجه ها نگه داری می شوند، می توان کود تولید کرد. هنگامی که این کود تجزیه می شود، همانند زباله، گاز متان تولید می کند. از سوختن این گاز در مزرعه، می توان انرژی مورد نیاز زمین های کشاورزی را تأمین نمود.

 

استفاده از زیست توده ها، در مقایسه با نیروگاه های دارای سوخت فسیلی، به کاهش پدیده گرم شدن کره زمین کمک می کند. گیاهان به هنگام رشد، دی اکسید کربن (CO2) را استفاده و ذخیره می کنند. گاز CO2 ذخیره شده در گیاه، هنگام سوختن یا تجزیه شدن از آن آزاد می شود. با کاشت مجدد بذرها، گیاهان جدید می توانند گاز CO2 حاصل از سوختن گیاهان را مصرف کنند. بنابراین استفاده از زیست توده و کاشت مجدد بذرها می تواند به چرخه طبیعی گاز دی اکسید کربن کمک کند. با این حال، اگر بذر گیاهان مجدداً کاشته نشود، گاز دی اکسید کربن حاصل از زیست توده می تواند سهم عمده ای در گرم شدن کره زمین داشته باشد.

انرژی زیست توده

بنابراین استفاده از زیست توده ها می تواند برای حفظ سلامت محیط زیست مفید باشد، زیرا زیست توده کاهش یافته، بازیافت شده و سپس مجدداً مورد استفاده قرار می گیرد. ضمن این که زیست توده یک منبع تجدید پذیر ( که در مطلب انرژی های برگشت پذیر و برگشت ناپذیر، به آن خواهیم پرداخت ) نیز است زیرا رشد گیاهانی که می توانند زیست توده تولید کنند پایان ناپذیر است.

امروزه هم چنان راه های جدیدی برای استفاده از زیست توده ها یافته می شود. یکی از این راه ها، استفاده از زیست توده برای تولید اتانول ( یک سوخت مایع الکلی ) است. اتانول را می توان در انواع خاصی از اتومبیل ها به جای بنزین به عنوان سوخت مورد استفاده قرار داد. الکل را با بنزین هم می توان ترکیب کرد. با این روش وابستگی ما به نفت که یک سوخت فسیلی تجدید ناپذیر است کاهش می یابد.


 

مترجم: سحر حمیدی

کورانی بازدید : 271 دوشنبه 07 فروردین 1391 نظرات (0)

توربین ها، ژنراتورها و نیروگاه های برق


توربین ها، ژنراتورها و نیروگاه های برق

جریان برق از سیم ها عبور می کند تا چراغ ها، تلویزیون ها، کامپیوترها و دیگر وسایل برقی ما را روشن کند. اما این الکتریسیته از کجا می آید؟


 

نیروگاه های حرارتی دارای دیگ های بزرگی هستند که در آن ها با استفاده از یک سوخت فسیلی، گرما تولید می شود. دیگ بخار مانند قوری چای بر روی یک اجاق گاز است. هنگامی که آب می جوشد، بخار از طریق سوراخ کوچکی که در بالای لوله قوری قرار دارد، خارج می شود. بخار در حال حرکت صدای سوتی ایجاد می کند که به شما می گوید آب در حال جوشیدن است. در نیروگاه ها، آب در داخل دیگ های بزرگ به جوش می آید و سپس بخار آب از طریق لوله های خیلی ضخیم به توربین پمپاژ می شود.

 

توربین ها، ژنراتورها و نیروگاه های برق

در بیشتر دیگ های بخار برای تولید گرما، چوب، زغال سنگ، نفت یا گاز طبیعی در محفظه های ویژه ای سوزانده می شوند. در داخل و بالای این محفظه سوخت، مجموعه ای از لوله ها وجود دارند که در آن ها آب داغ جریان دارد. انرژی گرمایی به داخل لوله های فلزی هدایت می شود، آب داخل لوله ها را گرم کرده و به نقطه جوش می رساند. آب در نقطه 212 درجه فارنهایت یا 100 درجه سانتی گراد به بخار تبدیل می شود.

 

تصویر سمت چپ بالا، یک نیروگاه کوچک را نشان می دهد. قسمت سیاه رنگ سمت چپ نیروگاه زغال سنگ است. منبع انرژی در این نیروگاه، زغال سنگ است که با سوختن آن در دیگ های بخار می توان آب را گرم کرد.

توربین ها، ژنراتورها و نیروگاه های برق

 

در تصویر سمت چپ، شما می توانید توربین و ژنراتور نیروگاه MSU  آمریکا را مشاهده کنید. لوله بزرگ سمت چپ، ورودی بخار است. سمت راست توربین قسمتی است که بخار از آن خارج می شود. بخار تحت فشار بالا به توربین اعمال می شود. توربین می چرخد و محور آن به یک توربوژنراتور (دستگاه مولد برق) متصل است که انرژی مکانیکی حرکت چرخشی را به الکتریسیته تبدیل می کند.

 

تصویر زیر مربوط به فن (هواکش) توربین، قبل از قرار گرفتن در داخل محفظه توربین است. شما می توانید نمای نزدیک پره های توربین را در شکل چهارم مشاهده کنید. یک توربین دارای صدها پره است که زاویه قرار گرفتن آن ها مانند پره های یک پنکه است. وقتی که بخار به پره ها برخورد می کند، این پره ها محور توربین را که به انتهای آن ها متصل شده است به گردش در می آورند.

توربین ها، ژنراتورها و نیروگاه های برق

معمولاً بخار پس از عبور از داخل توربین، وارد یک برج خنک کننده می شود که در آن جا دمای بخار کاهش می یابد. بخار خنک شده بار دیگر به آب تبدیل می شود. وقتی که لوله های داغ در تماس با هوای خنک قرار می گیرند، قسمتی از بخار آب موجود در هوا گرم می شود و بخار آب از بالای برج های خنک کننده خارج می شود. به همین علت است که شما گاهی اوقات ابرهای سفید بزرگ را می بینید که از بالای برج های خنک کننده خارج می شوند. بدیهی است که این ابرهای سفید دود نیستند، بلکه بخار آب هستند. البته این بخار آب، بخاری نیست که در توربین استفاده می شود.

آب سرد مجدداً به دیگ بخار برمی گردد و در آن جا دوباره حرارت داده می شود، این فرآیند بارها و بارها تکرار می شود.

 

توربین ها، ژنراتورها و نیروگاه های برق

بیشتر نیروگاه ها مجهز به سیستم های پاکسازی هوا هستند و از سوختن گاز طبیعی، برق تولید می کنند. سایر نیروگاه ها برای گرم کردن آب از نفت و یا زغال سنگ استفاده می کنند. در نیروگاه های هسته ای برای تولید برق، از انرژی هسته ای، جهت گرم کردن آب استفاده می شود. هنوز هم برخی دیگر از نیروگاه ها تحت عنوان نیروگاه های ژئوترمال، بدون نیاز به سوخت فسیلی از بخار آب یا آب داغی که به طور طبیعی زیر سطح زمین یافت می شود، استفاده می کنند. در فصل های بعد به آن دسته از منابع انرژی خواهیم پرداخت.

 

ژنراتور چگونه کار می کند؟

توربین توسط یک محور به توربوژنراتور متصل شده است. روی محور ژنراتور یک سیم پیچ طویل وجود دارد که یک آهنربای بسیار بزرگ را در بر می گیرد. شما می توانید در تصویر سمت راست، داخل یک سیم پیچ ژنراتور را با تمام سیم های آن مشاهده کنید.

 

توربین ها، ژنراتورها و نیروگاه های برق

محوری که از توربین خارج می شود به ژنراتور متصل است. زمانی که توربین می چرخد، محور و موتور هم به چرخش در می آیند. هنگامی که محور داخل ژنراتور می چرخد، یک جریان الکتریکی در سیم تولید می شود. ژنراتور الکتریکی، انرژی حرکتی را به انرژی الکتریکی تبدیل می کند.

 

اساس کار ژنراتور با استفاده از اصل "القای الکترومغناطیسی" است که در سال 1831 توسط دانشمند انگلیسی، مایکل فارادی کشف شد. فارادی کشف کرد که اگر یک رسانای الکتریکی، مانند یک سیم مسی، در یک میدان مغناطیسی حرکت کند، جریان الکتریکی در داخل رسانا برقرار (القا) خواهد شد. بنابراین انرژی مکانیکی سیم متحرک به انرژی الکتریکی جاری در سیم تبدیل می شود.

 

سپس الکتریسیته تولید شده توسط ژنراتور، در سیم های انتقال دهنده بسیار طویل جریان پیدا می کند و به این ترتیب جریان برق از نیروگاه به منازل ما، مدرسه ها و  مراکز تجاری منتقل می شود. برای دانستن مطالب بیشتر در مورد خطوط انتقال به فصل 7 مراجعه کنید.

همه نیروگاه ها توربین و ژنراتور دارند. برخی از توربین ها به وسیله باد ، بعضی با آب  و برخی دیگر  توسط بخار به حرکت در می آیند.

 

مترجم: سحر حمیدی

کورانی بازدید : 240 شنبه 05 فروردین 1391 نظرات (0)

 مدار RC

  

 مدار rc
 

 


در مدار زیر یك باتری 10 ولت یك مقاومت 100 کیلو اهم و یك خازن 100 میکرو فاراد وجود دارد. ابتدا خازن را شارژ می‏ كنیم. برای این منظور روی كلید  مدار rcدر مدار تقه بزنید. چه مشاهده می‏كنید؟ آیا جریان مدار ثابت است یا شدت آن كاهش می‏یابد؟

 

    اختلاف پتانسیل دو سر مقاومت چگونه تغییر می‏كند؟ برای پاسخ به این سوال، روی Reset تقه بزنید و مجدداً كلید مدار را وصل كنید. به اندازه ولتاژ دو سر مقاومت و خازن توجّه كنید، كدامیك كاهش می‏یابد؟ كدام زیاد می شود؟ (در این مدل سازی، نمودار ولتاژ خازن بر حسب جریان نیز رسم می‏شود.) پس از اطمینان از شارژ شدن خازن، وضعیت كلید را عوض كنید. برای این منظور روی كلید تقه بزنید.

 

 مدار rc

 

    در این حالت باتری در مدار نیست، پس چه عاملی باعث ایجاد جریان می‏گردد؟ اختلاف پتانسیل دو سر مقاومت و خازن را مقایسه كنید.

 

 

    با جمع شدن بار روی صفحات خازن، اختلاف پتانسیل دو سر آن به تدریج زیاد ‌شده و جریان مدار كاهش می‌یابد. شارژ شدن خازن تا زمانی كه اختلاف پتانسیل آن برابر باتری شود، ادامه می‌یابد (در این شرایط اختلاف پتانسیل دو سر مقاومت صفر خواهد بود).

   اغلب مدارهای الكتریكی، شامل خازن و مقاومت می باشند. یك مثال ساده از چنین مداری در شكل زیر مشاهده می‌شود.

 

 مدار rc
  
   به این مدار اصطلاحاً ”مدار RC”‌ می‌گویند. وقتی كلید بسته می‌شود، الكترون ها از قطب منفی باتری خارج می‌شوند و از مسیر مقاومت R روی صفحه بالایی خازن جمع می‌گردند. این امر باعث می‌شود كه همان تعداد الكترون از صفحه پایین خازن رانده شده و به سمت قطب مثبت حركت كند، بنابراین صفحه پایینی خازن بار مثبت خواهد داشت.
 مدار rc
 


مرکز یادگیری سایت تبیان - تهیه :مجید محسنی 

تنظیم : نسیم گنجی منش

کورانی بازدید : 510 شنبه 05 فروردین 1391 نظرات (0)

اثرات جریان الكتريكي بر بدن



     جریان و اختلاف پتانسیل الكتریكی بر بافت های سلولی (بافت زنده) و سیستم عصبی اثر قابل توجّه ای دارند. این دو از سویی باعث تخریب و لطمات جبران ناپذیر شده و از سوی دیگر از آنها در علم طب استفاده‌ گسترده ای می شود.

 

اثرات جریان بر بدن
اثرات جریان بر بدن

 


اثر ولتاژ و جریان بر بافت زنده از جنبه های مختلف قابل بررسی است. اختلاف پتانسیل عمدتاً باعث تحریك و شوك بافت زنده می شود، اما عبور جریان می تواند باعث تخریب جدی بافت زنده گردد.

 

    بر این اساس در هنگام تماس با منابع ولتاژ باید از مقاومت های بزرگ استفاده شود تا جریان كمی از بدن عبور كند. برای مثال در اكثر فازمترها یك مقاومت بزرگ بین دست و سیم فاز برق شهری قرار می گیرد.

 

 

جریان الكتریكی می‌تواند آسیب‌های جدی و گاهی كشنده بر بدن داشته باشد.

شدت آسیب وارده به بدن بستگی به اندازة جریان عبوری و عضو آسیب دیده دارد. جریانی در حدود 0.001 آمپر، اثری كم و ملایم بر بدن دارد. جریانی در حد 0.01  تا 0.02 آمپر باعث انقباض عضلات می‌شود، در این شرایط گفته می‌شود كه به فرد شوك وارد شده است. جریان در حد 0.2  آمپر كشنده است، زیرا این جریان باعث ارتعاش عضلات قلب یا به هم خوردن كنترل ضربان می‌گردد. جریان‌های بیشتر باعث از كار افتادن قلب می‌شود.


 

اثرات جریان بر بدن
 
    همچنین عبور جریان زیاد باعث سوختگی شدید در ناحیه تماس می شود. اثر دیگر عبور جریان از بدن، تحریك سیستم عصبی است كه می تواندتشنج و بیهوشی را در پی داشته باشد.
 

تمرین مشاهده ایی

 

  اشكال زیر بیانگر توصیه هایی برای در امان ماندن از خطر برق گرفتگی است...!

 

اثرات جریان بر بدن

اثرات جریان بر بدن

اثرات جریان بر بدن

اثرات جریان بر بدن

اثرات جریان بر بدن

اثرات جریان بر بدن
اثرات جریان بر بدن
اثرات جریان بر بدن

اثرات جریان بر بدن

اثرات جریان بر بدن

 


مرکز یادگیری سایت تبیان - تهیه: مجید محسنی

تنظیم: نسیم گنجی منش

کورانی بازدید : 268 شنبه 05 فروردین 1391 نظرات (0)

كار انجام شده بر روی بار متحرك در میدان مغناطیسی


میدان مغناطیسی زمین

 

 


 وقتی ذرّه بارداری در میدان مغناطیسی حركت می‌كند ، همیشه متحمّل نیرویی كه عمود بر میدان است می‌گردد. در مقابل نیروی حاصله از میدان الكتریكی در راستای میدان الكتریكی است.

 

كار انجام شده بر روی بار متحرك در میدان مغناطیسی

كار انجام شده بر روی بار متحرك در میدان مغناطیسی

كار انجام شده بر روی بار متحرك در میدان مغناطیسی

   


به‌واسطه این تفاوت در نیروی اعمالی توسط میدان‌های الكتریكی و مغناطیسی، كار انجام شده توسط این میدان‌ها بر ذرّه باردار نیز متفاوت است. در درس آینده با این موضوع بیشتر آشنا می‌شویم.

    در فیلم زیر میدان الكتریكی نیرویی بر ذرّه باردار مثبت اعمال می‌كند و در نتیجه مسیر ذرّه در جهت نیرو خمیده می‌شود. ازآنجاكه مولفه‌ای از جابه جایی در جهت نیروی الكتریكی است بنابراین نیرو بر روی ذرّه كار انجام می‌دهد بنا به قضیه كار و انرژی این نیرو انرژی جنبشی را افزایش می‌دهد و در نتیجه سرعت ذرّه زیاد می‌شود.

 

كار انجام شده بر روی بار متحرك در میدان مغناطیسی

 

كار انجام شده بر روی بار متحرك در میدان مغناطیسی

 

 

برای مشاهده فیلم اینجا را کلیک کنید.  

 

 

 


بر خلاف حالت فوق، وقتی ذرّه باردار در میدان مغناطیسی (همانند فیلم زیر) حركت می‌كند. هیچ كاری روی آن انجام نمی‌شود.



كار انجام شده بر روی بار متحرك در میدان مغناطیسی

 

 

برای مشاهده فیلم اینجا را کلیک کنید. 

 

 

  


این واقعیت از آنجا ناشی می‌شود كه نیروی مغناطیسی همواره در جهت عمود بر حركت بار اعمال می‌گردد. در نتیجه جابه جایی ذرّه متحرّك هرگز مولفه‌ای در راستای نیرو نخواهد داشت. پس میدان مغناطیسی نمی‌تواند كار انجام دهد و در نتیجه انرژی جنبشی ذرّه باردار ثابت می‌ماند. البته این نیرو قادر به تغییر جهت حركت است.

 

كار انجام شده بر روی بار متحرك در میدان مغناطیسی


مرکز یادگیری سایت تبیان - تهیه: مجید محسنی

تنظیم: نسیم گنجی منش

کورانی بازدید : 320 شنبه 05 فروردین 1391 نظرات (0)

میدان مغناطیسی حاصل از جریان



میدان مغناطیسی حاصل از جریان



میدان مغناطیسی می‌تواند به سیم حامل جریان نیرو اعمال كند.
  در این بخش ما پدیده‌ای متفاوت را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

به نظر شما اگر از سیمی جریانی عبور كند آیا پدیده مغناطیسی مشاهده می‌شود؟میدان مغناطیسی حاصل از جریان

 

در تصویر زیر سیمی را مشاهده می‌كنید كه در بالای قطب نمایی قرار گرفته است. با وصل كردن كلید و برقراری جریان در سیم چه اتفاقی روی می‌دهد؟

 

میدان مغناطیسی حاصل از جریان
 
در طی قرن هجدهم بسیاری از فلاسفه طبیعی در پی كشف رابطه بین الكتریسیته و مغناطیس بودند. البته معلوم شد كه بار الكتریكی ساكن و آهن‌ربا هیچ انرژی بر یكدیگر ندارند.
 
تا اینكه، هانس كریستال اورستد متوجّه پدیده جالبی شد. اورستد به طور اتفاقی كشف كرد كه سیم حامل جریان می‌تواند بر روی راستای عقربه قطب نما كه در نزدیكی سیم قرار دارد اثر بگذارد.
میدان مغناطیسی حاصل از جریان

 

  ظاهراً سیم حامل جریان می‌تواند میدان مغناطیسی تولید كند.  

 

میدان مغناطیسی حاصل از جریان

میدان مغناطیسی حاصل از جریان

میدان مغناطیسی حاصل از جریان


در این حالت عقربه قطب نما در جهت برآیند میدان حاصل از سیم حامل جریان و میدان حاصل از زمین قرار می‌گیرد.

 كشف اورستد (كه نشان داد سیم حامل جریان می‌تواند میدان مغناطیسی تولید كند) سرآغاز پیدایش دانش جدیدی به نام الكترومغناطیس شد.

 


مرکز یادگیری سایت تبیان - تهیه: مجید محسنی

تنظیم: نسیم گنجی منش

کورانی بازدید : 357 شنبه 05 فروردین 1391 نظرات (0)

سیملوله


سیملوله

  


به یك كلاف بلند سیمی كه به شكل مارپیچ ساخته شده باشد سیملوله می‌گویند.

به نظر شما اگر جریانی از سیملوله بگذرد شكل خطوط میدان در اطراف آن چگونه خواهد بود؟

به فیلم زیر توجه كنید.

برای مشاهده فیلم اینجا را کلیک کنید. 

 

   در مدل‌سازی زیر سیملوله‌ای را می‌بینید كه با تقه زدن بر روی كلید، جریانی در آن برقرار می‌شود.

جریان را در سیملوله برقرار كنید. جهت میدان درون سیملوله به كدام سمت است؟

 

 

   اگر حلقه‌های سیملوله نزدیك به یكدیگر پیچیده شده باشند و طول سیملوله نسبت به قطر آن زیاد باشد آنگاه خطوط میدان مغناطیسی سیملوله همانند شكل زیر خواهد بود.

سیملوله

سیملوله

   

توجّه كنید كه میدان در نواحی داخل سیملوله و دور از دو سر آن تقریباً یكنواخت است و به موازات محور امتداد دارد.

 جهت میدان مغناطیسی در داخل سیملوله همانند سیم حلقه به‌كمك قاعده دست راست به‌دست می‌آید.

 

سیملوله

سیملوله

  

 

اندازه میدان مغناطیسی در داخل سیملوله بلند برابر است با:

سیملوله

 

    در این رابطه برابر n  تعداد حلقه‌ها در واحد طول سیملوله و I جریان آن است. به عنوان مثال اگر سیملوله به طول 0.5m و متشكل از 100 دور سیم باشد آنگاه تعداد حلقه‌ها در واحد طول لوله برابر است با:
 

سیملوله

  

میدان مغناطیسی در خارج سیملوله ثابت نبوده و بسیار ضعیف‌تر از میدان داخل آن است.

 در واقع اگر طول سیملوله در مقایسه با قطر آن خیلی بزرگتر باشد آنگاه شدّت میدان مغناطیسی در خارج سیملوله تقریباً صفر است.

   

 

 

مرکز یادگیری سایت تبیان - تهیه: مجید محسنی

تنظیم: نسیم گنجی منش

کورانی بازدید : 237 شنبه 05 فروردین 1391 نظرات (0)

الکتریسیته چیست؟

الکتریسیته چیست؟

الكتریسیته در همه جای زندگی ما دیده می شود، الكتریسیته خانه ها را روشن می كند ، غذای ما را می پزد ، نیروی لازم برای كامپیوتر ، تلویزیون و دیگر وسایل الكترونیكی را تامین می كند. الكتریسیته ی باتری ها ، چراغ قوه را در تاریكی روشن می كند و ماشین ما را به حركت در می آورد.

می توانید كاری كنید تا بفهمید الكتریسیته تا چه اندازه مهم است. به سمت مدرسه یا خانه خود بروید و وسایل و ماشین های مختلفی كه از الكتریسیته استفاده می كنند را بنویسید . از تعداد زیاد چیزهایی كه ما هر روزه استفاده می كنیم و به الكتریسیته وابسته است متعجب خواهید شد.

 

اما الكتریسیته چیست ؟ از كجا آمده است؟ چطور كار می كند؟

 

قبل از این كه همه این ها را بفیمهیم ، باید كمی درباره اتم ها و ساختار آن ها بدانیم.

همه مواد از اتم ها و اتم ها از ذرات كوچك تری  ساخته شده اند. سه ذره اصلی كه اتم ها را می سازد پروتون ، الكترون و نوترون است.

الكترون ها به دور مركز یا هسته اتم می چرخند همان طور كه ماه به دور زمین می گردد. هسته از نوترون و پروتون تشكیل شده است.

الكترون ها شامل یك بار منفی و پروتون ها یك بار مثبت هستند ، نوترون ها خنثی هستند آن ها نه بار مثبت دارند نه بار منفی.

 

انواع مختلفی از اتم ها وجود دارد، هر یك از این انواع، یك عنصر است، اتم تنها قسمت سازنده عنصر است. 118 نوع عنصر شناخته شده وجود دارد، بعضی عناصر مانند اكسیژنی كه ما با آن نفس می كشیم برای حیات ضروری است.

 

الکتریسیته چیست؟

در هر اتم تعداد مشخصی الكترون ،پروتون و نوترون وجود دارد، اما معمولاً جدا از این كه یك اتم چند ذره دارد، تعداد الكترون ها باید با تعداد پروتون ها برابر باشد. اگر تعداد الكترون ها و پروتون ها یكی باشد، اتم در تعادل و بسیار پایدارد است.

بنابراین، اگر یك اتم 6 پروتون داشته باشد، باید 6 الكترون نیز داشته باشد، عنصری با 6 پروتون و 6 الكترون، كربن نامیده می شود، كربن در خورشید، ستاره ها، ستاره های دنباله دار، اتمسفر بیشتر سیاره ها و مواد غذایی كه می خوریم به مقدار زیادی وجود دارد، ذغال سنگ و الماس نیز از كربن ساخته شده است.

بعضی از اتم ها الكترون های خودشان را از دست داده اند. یك اتم كه الكترون خود را از دست داده باشد، تعداد پروتون هایش بیشتر از الكترون ها و دارای بار مثبت است. یك اتم كه الكترون بدست آورد ذرات منفی بیشتر و بار منفی دارد. یك اتم باردار یون نامیده می شود.

 

می توان الكترون ها را وادار كرد تا از یك اتم به اتم دیگر حركت كنند. وقتی الكترون ها بین اتم ها حركت می كنند، جریان الكتریسیته تشكیل می شود .

این زنجیره مانند خاموش كردن آتش بوسیله سطل در زمان های قدیم است. اما در این جا به جای منتقل كردن سطل از یك طرف به طرف دیگر ، هر شخص یك سطل دارد و فقط آب منتقل می شود (به این معنی كه سطل خالی را به عنوان یون و سطل پر را به عنوان اتم خنثی و آب را به عنوان الكترون در نظر بگیریم. در رسانای فلزی یون ها منتقل نمی شوند بلكه الكترون ها منتقل می شوند) این كار خیلی به عبور جریان الكتریسیته شبیه است. در واقع بار از یك اتم به اتم دیگر منتقل می شود.

چون همه اتم ها دوست دارند در تعادل باشند. اتمی كه نامتعادل شده است به دنبال الكترون آزادی می گردد تا جای خالی الكترون از دست رفته را پر كند. ما می گوییم كه این اتم نامتعادل یك بار مثبت دارد چون تعداد زیادی پروتون دارد.

 

اما بار مثبت و منفی به الكتریسیته چه ربطی دارد؟

 

الکتریسیته چیست؟

دانشمندان و مهندسان چندین راه برای تولید زیاد اتم مثبت و الكترون آزاد پیدا كرده اند. از آن جایی که اتم های مثبت دوست دارند تعادل داشته باشند، الكترون ها را به شدت جذب می كنند. الكترون ها نیز دوست دارند جزئی از یك اتم متعادل باشند، بنابراین آن ها نیز اتم های مثبت را جذب می كنند تا به تعادل برسند.

بنابر این هر چه اتم های مثبت یا الكترون های منفی بیشتری داشته باشید، جاذبه بین آن ها بیشتر است. چون بارهای مثبت و منفی، هم دیگر را جذب می كنند می توانیم كل جاذبه را "بار" بنامیم.

وقتی الكترون ها در بین اتم های ماده حركت می كنند، یك جریان الكتریسیته تشكیل می شود. این چیزی است كه در یك سیم اتفاق می افتد. الكترون ها از یك اتم به اتم دیگر منتقل شده و یك جریان الكتریكی از یك سر به سر دیگر بوجود می آید.    

 

الكتریسیته در بعضی مواد بهتر از مواد دیگر منتقل می شوند. مقاومت یك ماده  نشان می دهد كه چقدر رسانای خوب جریان الكتریسیته است، هر چه مقاومت كمتر، رسانا بهتر. بعضی از مواد به شدت الكترون خود را نگه می دارند و الكترون ها در بین آن ها به سختی حركت می كنند این مواد را عایق می نامیم. پلاستیك، لاستیك، لباس، شیشه و هوای خشك عایق های بسیار خوبی هستند و مقاومت بسیار بالا یی دارند.

مواد دیگری وجود دارند كه الكترون های ضعیفی دارند، الكترون ها در بین آن ها به راحتی حركت می كنند. این گونه مواد را رسانا گویند، اكثر فلزات مانند مس، آلومینیوم، یا استیل رساناهای خوبی هستند.

 

وقتی الكترون ها در بین اتم های ماده حركت می كنند، یك جریان الكتریسیته تشكیل می شود.

 

کلمه الکتریسیته از کجا آمده است ؟

الکترون(Electrons)، الکتریسیته(electricity)، الکترونیک (electronic) و کلمات دیگری که با electr شروع می شوند از کلمه یونانی elecktor به معنی خورشید درخشان گرفته شده است. در یونان electron کلمه ای است که برای کهربا استفاده می شود.

 

کهربا سنگ قهوه ای طلایی بسیار زیبایی است که در نور خورشید برق نارنجی و زرد دارد. کهربا در واقع شیره فسیل شده درخت است. میلیون ها سال پیش حشرات در بین شیره درختان گیر افتادند. حشرات کوچکی که دایناسورها را نیش زده بودند در بدنشان خون با DNA دایناسورها است که حالا در کهربا فسیل شده است.

یونانی های قدیم کشف کردند که کهربا وقتی به خز یا اشیا دیگر مالیده می شود رفتار عجیبی از خود نشان می دهد. مانند جذب پر. آن ها نمی دانستند که چه چیزی باعث این پدیده می شود. اما آن ها یکی از مثال های الکتریسیته ساکن را کشف کردند.

کلمه لاتین الکتریک electricus به معنی تولید از کهربا بوسیله اصطکاک است.

بنابراین ما کلمه انگلیسی الکتریسیته electricity را از کلمات یونانی و لاتین که در مورد کهربا بود گرفته ایم.


منبع : سايت تبيان

کورانی بازدید : 227 یکشنبه 28 اسفند 1390 نظرات (0)

خودروهای هیبریدی معمولا تلفیقی از موتور احتراق داخلی خودروهای متداول با باتری و موتور الکتریکی یک خودرو الکتریکی هستند . این تلفیق انتشارات ( گازهای خوروجی ) اندک همراه با توان ، برد عملیاتی و سوخت مصرفی مناسب خودروهای معمول ( گازوئسل وبنزین) را عرضه می کند و این خودروها هرگز نیاز به اتصال به برق ندارند.این انعطاف پذیری ذاتی خودروهای هیبریدی آنها را برای ناوگان حمل و نقل ومصرف شخصی مناسب کرده است خودرو هاي هيبريدي مي توانند سرعت و مسافت بيشتري نسبت به انواعي كه موتورهاي درون ساز دارند داشته باشند، با اين حسن بزرگ كه شارژباتري هايش هرگز تمام نمي شود بازدهي اين خودروهابسيار بالا بوده و ميزان توليد آلودگي شان كاهش يافته است. به همين دليل بسياري از كارخانه ها از سال 1999 توليد خودروهاي هيبريدي را به صورت انبوه آغاز كرده اند.

 


خودروهای هيبريدی (Hybrid Vehicles)

خودروهای هیبریدی معمولا تلفیقی از موتور احتراق داخلی خودروهای متداول با باتری و موتور الکتریکی یک خودرو الکتریکی هستند . این تلفیق انتشارات ( گازهای خوروجی ) اندک همراه با توان ، برد عملیاتی و سوخت مصرفی مناسب خودروهای معمول ( گازوئسل وبنزین) را عرضه می کند و این خودروها هرگز نیاز به اتصال به برق ندارند.این انعطاف پذیری ذاتی خودروهای هیبریدی آنها را برای ناوگان حمل و نقل ومصرف شخصی مناسب کرده است خودرو هاي هيبريدي مي توانند سرعت و مسافت بيشتري نسبت به انواعي كه موتورهاي درون ساز دارند داشته باشند، با اين حسن بزرگ كه شارژباتري هايش هرگز تمام نمي شود بازدهي اين خودروهابسيار بالا بوده و ميزان توليد آلودگي شان كاهش يافته است. به همين دليل بسياري از كارخانه ها از سال 1999 توليد خودروهاي هيبريدي را به صورت انبوه آغاز كرده اند.

تاريخچه خودروي هيبريدی

يك مهندس آمريكائي به نام H.Piper در 23 نوامبر 1905 يك ماشين هيبريدي ساخت كه قادر بود در طي 10 ثانيه تا 25 مايل شتاب بگيرد. موتور اين خودرو تركيبی از موتور بنزيني و موتور الكتريكي بود كه امروزه به عنوان موتور هيبريدي شناخته مي‌شود. Piper در سه سال و نيم بعد، اختراع خود را ثبت نمود؛ اما پيشرفت سريع موتورهای احتراق داخلی با قدرت و گشتاور بالا در آن دوره، همچنين قابليت استارت بدون هندل آنها و از همه مهمتر پايين بودن قيمت سوختهای فسيلی و مطرح نبودن آلودگی محيط زيست، سبب عدم توجه به اين نوع خودروها شد. در پي بحرانهاي نفتي سالهاي 1970 دوباره اين خودروها مورد توجه قرار گرفتند ولي تا سال 1990 که كار اصولي با مشاركت PNGV (Partnership for a New Generation Vehicle) در آمريكا آغاز گرديد، این خودروها به طور جدی پيگيری نشدند.

 


براي مطالعه بيشتر‏ به ادامه مطلب مراجعه كنيد

کورانی بازدید : 344 پنجشنبه 25 اسفند 1390 نظرات (0)

هندوستان

 

درحال انشعاب گیری غیرمجاز


انشعابات غیرمجاز به وفور دیده می شود



مسلما رفع اتصالی مشکل خواهد بود !!!





 

البته  دوستان هرگز نگران نباشید چون کشور ما مهندسین بسیار توانمندی  برای طراحی شبکه های توزیع داره  ... 

(نمونه بارزش خود شما. به افتخار خودتون    )

کورانی بازدید : 211 پنجشنبه 25 اسفند 1390 نظرات (0)

Steve Jobs once said that people don’t know what they until you show it to them. This is probably why we have independent gadgets now vying for integration with features of mainstream products. Can your tablet take good pictures; is your cellphone smart like a computer; can your MP3 player shoot videos? Not only are we duplicating applications, we are also diluting the individuality of a device. I’m not going to judge on the technology wastage here, instead I’ll update you on concepts like the Lifebook.


 An idea that integrates a tablet, camera, phone and music player to collectively form the hardware for a laptop! They all work independently to support their unique identity and yet unify to create a magical device

 

به ادامه مطلب مراجعه كنيد

کورانی بازدید : 225 پنجشنبه 25 اسفند 1390 نظرات (0)
محققان طی کنفرانسی در آکسفورد نشان دادند چگونه با کمک الکتریسیته بی سیم پدیده ای که در حال تکمیل و توسعه به سر می برد می توان انرژی مورد نیاز تلفنهای همراه یا تلویزیونها را تامین کرد.

پس از نمایش شیوه های ساده فیزیکی برای انرژی رسانی به تجهیزات الکترونیکی و با نزدیک تر شدن به دوران انرژی بی سیم می توان با دوشاخه ها و حجم وسیع کابلهای مخصوص انرژی رسانی خداحافظی کرد.
به گفته اریک گیلر مدیر اجرایی شرکت Witricity سازنده سیستمهای الکتریکی بی سیم، فناوری جدید در انرژی رسانی به تدریج می تواند جایگزین باطریها و منابع رایج انرژی در جهان شود. به گفته وی با وجود شیوه های ارزان قیمتی که برای انرژی رسانی وجود دارد در حال حاضر، سالانه در حدود 40 بیلیون باطری با میزان انرژی محدود تولید می شود.
 
 
به ادامه مطلب مراجعه كنيد
کورانی بازدید : 316 پنجشنبه 25 اسفند 1390 نظرات (0)
با ترکيب دو ماده معمولي آب و گرافيت مي‌توان يک سامانه ذخيره‌سازي انرژي توليد کرد که عملکرد آن قابل مقايسه با باتري‌هاي يون ليتيومي بوده، اما در عرض چند ثانيه شارژ شده و عمر تقريباً بي‌نهايتي دارد.

دکتر دان لي، استاد دانشکده مهندسي مواد دانشگاه موناش به همراه همکارانش روي ماده‌اي به‌نام گرافن کار کرده‌اند؛ اين ماده مي‌تواند مبنايي براي توليد نسل بعدي سامانه‌هاي بسيار سريع ذخيره انرژي باشد.




دکتر لي مي‌گويد: «اگر بتوانيم اين ماده را به‌درستي دستکاري کنيم، به‌طور مثال آيفون شما مي‌تواند در عرض چند ثانيه و يا حتي کمتر شارژ شود».

 

براي مطالعه بيشتر ، به ادامه مطلب مراجعه كنيد

کورانی بازدید : 304 شنبه 20 اسفند 1390 نظرات (0)

  نوت بوکی که با سیستم شارژ باطری الهام گرفته از گیاه

 

بامبو کار می کند. 


 


 

 




Seunggi & Baek Hyerim  طراحان این نوت بوک هستند که  اظهارداشتند: این سیستم با استفاده از مخزن خارجی آب کارمی کند.درواقع plantbook به طور مداوم جذب آب را انجام داده وبا استفاده از عمل الکترولیز وذخیره سازی انرژی بوسیله یک صفحه  خورشیدی که در بالای نوت بوک قرار دارد کار میکند.

به ادامه مطلب مراجعه کنید

کورانی بازدید : 267 جمعه 12 اسفند 1390 نظرات (0)

 

بازی روزگار را نمی فهمم؛ من تو را دوست می‌دارم... تو دیگری را... دیگری مرا... و همه ما تنهاییم!

 

داستان غم‌انگیز زندگی این نیست که انسان‌ها فنا می‌شوند، این است که آنان از دوست داشتن بازمی‌مانند.

 

همیشه هر چیزی را که دوست داریم به دست نمی‌آوریم؛ پس بیاییم آن‌چه را که به دست می‌آوریم، دوست بداریم.

 

انسان عاشق زیبایی نمی‌شود؛ بلكه آن‌چه عاشقش می‌شود در نظرش زیباست!

 

انسان‌های بزرگ دو دل دارند؛ دلی که درد می‌کشد و پنهان است و دلی که می‌خندد و آشکار است.

 

همه دوست دارند که به بهشت بروند؛ ولی کسی دوست ندارد که بمیرد...!

 

عشق مانند نواختن پیانو است؛ ابتدا باید نواختن را بر اساس قواعد یاد بگیری، سپس قواعد را فراموش کنی و با قلبت بنوازی.

 

دنیا آن‌قدر وسیع هست که برای همه مخلوقات جایی باشد؛ پس به جای آن‌که جای کسی را بگیریم، تلاش کنیم جای واقعی خود را بیابیم.

 

‏‏اگر انسان‌ها بدانند فرصت باهم بودنشان چقدر محدود است، محبتشان نسبت به یکدیگر نامحدود می‌شود.

 

عشق در لحظه پدید می‌آید و دوست داشتن در امتداد زمان؛ و این اساسی‌ترین تفاوت میان عشق و دوست داشتن

است.

 

راه دوست داشتن هر چیز، درک این واقعیت است که امکان دارد از دست برود.

 

انسان چیست ؟ شنبه به دنیا می‌آید؛ یك‌شنبه راه می‌رود؛ دوشنبه عاشق می‌شود؛ سه‌شنبه شكست می‌خورد؛ چهارشنبه ازدواج می‌كند؛ پنج‌شنبه به بستر بیماری می‌افتد؛ و بالاخره جمعه می‌میرد!

 

فرصت‌های زندگی را دریابیم و بدانیم که فرصت با هم بودن چقدر محدود است.

کورانی بازدید : 636 پنجشنبه 11 اسفند 1390 نظرات (1)

در این پست طریقه ساختن یک توربین بادی کوچک آموزش داده می شود که مشاهده میگردد با امکانات اولیه ودر دسترس چگونه میتوان به راحتی از انرژی باد بهره برداری نمود.

هزینه این توربین مقیاس کوچک ۱۴۰ دلار برآورد شده است وبه سادگی با موازی نمودن با چند سلول خورشیدی به صورت مکمل می توان انرژی الکتریکی را ذخیره نمود.

با این کار هم می توان با شارژ باطری به ذخیره سازی پرداخت وهم میتواند به صورت مستقیم وبا استفاده از یک دستگاه اینورتر از ولتاژ متناوب بهره جست.پره های این توربین ابتکاری از جنس p.v.c بوده و بسیار سبک خواهد بود.

پره ها بوسیله یک چرخ دنده کوچک جهت انتقال قدرت به روتور دینام متصل میگردد.

 

 

شکل زیر نحوه اتصال پره ها به چرخ دنده را نمایش می دهد:

 

به ادامه مطلب مراجعه کنید


کورانی بازدید : 298 پنجشنبه 11 اسفند 1390 نظرات (0)

کتاب "تجهیزات ایمنی در برق فردی وگروهی" تالیف آقای مهندس نیک پیام

قابل توجه علاقمندان مبحث ایمنی و کارشناسان ایمنی  وتکنیسین های فنی و برقکاران شاغل در شرکت های توزیع برق. 

این کتاب کاربردی به معرفی کلیه تجهیزات ایمنی در بخش های فردی وگروهی می پردازد.انتشار این کتاب توسط شرکت توزیع نیروی برق مشهد می باشد.

 

کورانی بازدید : 221 پنجشنبه 11 اسفند 1390 نظرات (0)

باطری شارژر با قابلیت  نصب  usb:

 

 

 

کامپیوتر های آتی :

 

 

با طری های دو قسمتی :

 

 نوت بوک های کوچک :

 

منبع :اینترنت

کورانی بازدید : 258 پنجشنبه 11 اسفند 1390 نظرات (0)

در راستاي گسترش فرهنگ اتوماسيون شبكه هاي توزيع برق و با انجام يك كارتيمي فشرده ، كتاب

فني و آموزشي« راهي ناگزير» توسط شركت توزيع نيروي برق مشهد تأليف و منتشر شد.

اين اثر كه در160 صفحه به صورت چهاررنگ ودر قطع وزيري با تيراژ 3000 نسخه به چاپ رسيده، توسط مهندس احسان جواهري ، مهندس رامين افشار ومهندس علي سعيدي تاليف گرديده وبه قلم محمدعلي نورائي ويراستاري شده است وشامل مباحث عمده اي از جمله : انرژي هاي تأمين نشده درشبكه هاي برق وروش هاي كاهش آن ، طراحي سيستم اتوماسيون شبكه هاي توزيع برق ، مشخصات فني تجهيزات اتوماسيون توزيع وهمچنين طراحي سيستماتيك شبكه مخابراتي اتوماسيون توزيع مي باشد .

دربخشي ازپيش گفتاراين كتاب به قلم مهندس علي سعيدي(مديرعامل شركت توزيع نيروي برق مشهد)آمده است: سيستم هاي ديجيتال قرن 21 را با سيستم هاي فعلي برق نمي توان اداره كرد، لذا بر اساس چشم انداز جهاني برق در مدت 10 يا 15 سال آينده، بايد قابليت اطمينان در شبكه هاي برق و نيز كيفيت انرژي الكتريكي به شدت افزايش يافته و علاوه بر آن، با سرعت به سمت هوشمند سازي شبكه هاي برق گام برداشته شود.

گفتني است ويژگي بارز اين كتاب ارائه ي اطلاعات مربوط به اتوماسيون شبكه هاي توزيع برق ، با استفاده ازدانش فني نوين هوشمندسازي شبكه هاوتكيه برتجربيات ناشي ازاستقرار اين سيستم درشركت توزيع نيروي برق مشهد مي باشد
کورانی بازدید : 308 پنجشنبه 11 اسفند 1390 نظرات (0)

نیروگاه تلمبه‌ذخیره‌ای سیاه بیشه قرار است پیش از فرا رسیدن روزهای اوج مصرف برق در تابستان 1391 وارد مدار شبکه برق کشور ‌شود.

برای مطالعه بیشتر به ادامه مطلب مراجعه کنید

کورانی بازدید : 286 چهارشنبه 10 اسفند 1390 نظرات (0)

محققان موفق به ساخت دیواری سخت و سیمانی شده‌اند که به نور اجازه عبور می‌دهد. راز این شفافیت در آرایه‌ای از حفره‌های کوچک داخل دیوار نهفته است که توسط نوعی رزین نرمش‌پذیر در اثر حرارت پر شده‌اند.

 

 

 

برای مطالعه بیشتر به ادامه مطلب بروید 

کورانی بازدید : 234 چهارشنبه 10 اسفند 1390 نظرات (0)

احتمالا خاطرتان هست که بسیاری در زمان های نه چندان دور برای خنک نگاه داشتن مواد غذایی آن ها را در جاهایی خنک مانند سرداب ها ، زیر زمین ها و در زمستان ها در پشت پنجره ها قرار می دادند و دیدن شیشه های ترشی و مربا پشت پنجره ها را شاید هنوز هم از یاد نبرده باشید. همین ایده جالب و سنتی امروزه الهام بخش طراحان الکترولوکس شده تا یخچالی طراحی کنند که از حداقل انرژی برای خنک نگه داشتن مواد غذایی استفاده کند . این یخچال با طراحی زیبا و منحصر بفرد به گونه ای طراحی شده است که به پشت پنجره ها و در بیرون از ساختمان قابل نصب است  و در زمستان از سردی هوای بیرون و در تابستان با مهار گرما از حداقل انرژی برای خنک نگه داشتن مواد غذایی درون خود استفاده می کند . طراح این یخچال که بصورت کشویی است نیکلاس هوبرت  است.
 

 

 



منبع:


http://www.electroluxdesignlab.com/2010/08/electrolux-design-lab-2010-finalist-nicolas-hubert

کورانی بازدید : 374 چهارشنبه 10 اسفند 1390 نظرات (0)

این کتاب در سال ۱۳۸۲ به همت شرکت برق منطقه ای غرب کشور منتشر شده است. مباحث کتاب انعکاسی است از تجربیات راه اندازی, تکنولوژی و کار عملی در سیستم قدرت کشور بریتانیا که با  موضوعات زیر به فارسی برگردانده شده است :

'مدیریت راه اندازی',  'تعمیر و نگهداری و بررسی خطا',  'نظریه سیستم قدرت' , 'بریکرها',  'ترانسفورماتور قدرت',  'تپ چنجر و کنترل اتوماتیک ولتاژ' , 'آزمایش های فشارقوی' , 'منابع تغذیه در پست ها', 'ترانسفور ماتورهای جریان و ولتاژ' ,  'سیستم های کنترل سوئیچ گیر' , 'کلیات حفاظت و کنترل' , 'حفاظت اضافه جریان و اتصال زمین' , 'حفاظت دیستانس' , 'حفاظت واحد فیدر' , 'حفاظت واحد تجهیزات ایستگاه' , 'حفاظت ژنراتور' , 'اینترتریپ' و 'آزمایش های بارداری'.

ملاحظه بفرمائید :

تجربیات راه اندازی و تعمیرات سیستم قدرت

نویسنده : ‏harker ‎‏ ‏Keith

مترجمین : مهندس محمد جعفر بهمنی و کارشناسان شرکتهای برق منطقه ای غرب و پیمانغرب

پیش گفتار مترجم : ‏

شاید بتوان گفت در میان متون و کتب فنی منتشر شده فارسی ، به مبحث راه اندازی ، تعمیر و نگهداری ‏سیستمهای قدرت کمتر پرداخته شده است. دلایل این موضوع هرچه باشد ، قطعا" با ورود شرکتهای ‏برق منطقه ای به مباحث رعایت استانداردهای جهانی در نصب ، راه اندازی ، بهره برداری و تعمیر و ‏نگهداری سیستمهای قدرت ، پرداختن به مباحث راه اندازی روز به روز اهمیت بیشتری می یابد. وجود یک برنامه راه اندازی دقیق و حساب شده برای هر جزء از یک سیستم قدرت و در مراحل پس از ‏آن داشتن یک برنامه اساسی و جدی جهت انجام تعمیرات و سرویسهای دوره ای ، ضمن آنکه موجب ‏پیشگیری از افزایش بسیاری از هزینه های اولیه سیستم می شود، هزینه های بهره برداری را نیز به ‏مراتب کاهش می دهد. مزیت مهم دیگر این دو ، الزام پرسنل تعمیراتی به تهیه مستندات و گزارشها و ‏ارتباط مستمر کلیه پرسنل تعمیراتی و بهره برداری با این اسناد و در نتیجه اطلاع دقیق و همیشگی از ‏وضعیت گذشته و حال تجهیزات خواهد بود. کتاب "تجربیات راه اندازی و تعمیرات سیستم قدرت" که توسط آقای کیت هارکر تهیه شده ، حاصل ‏تلاش چندین ساله ایشان در عملیات راه اندازی و تعمیرات و سرویس سیستم های مختلف تولید، انتقال ‏و توزیع انرژی الکتریکی در کشور بریتانیاست و مطالب آن برای همه متخصصین ، دست اندرکاران ‏صنعت برق ، اساتید دانشگاه و دانشجویان بسیار مفید و جالب است. امیدوارم ترجمه حاضر علاوه بر آنکه ‏مورد استفاده همگان قرار می گیرد ، به ویژه برای مهندسین برق الگویی مناسب در نوشتن تجربیات و ‏اندوخته های علمی – فنی شان در حین خدمت و پس از آن باشد تا بدینوسیله با انتقال این تجربیات ‏مکتوب به همکاران ، امکان رشد و توسعه هرچه بیشتر صنعت برق کشور فراهم آید.‏

کورانی بازدید : 202 چهارشنبه 10 اسفند 1390 نظرات (0)

سیستم های خنک کنندگی در ترانسفورماتور

 

v      سیستمONAN   (روغن طبیعی – هوا طبیعی) :

در این سیستم ، هوا به طور طبیعی با سطح خارجی رادیاتورهای در تماس است و رادیاتورها به طور طبیعی با هوا خنک می شوند . همچنین گردش روغن در ترانسفورماتور نیز به طور طبیعی صورت می گیرد ؛ یعنی روغن گرم بالا می رود و روغن سرد ، جای آن را می گیرد .این نوع سیستم خنک کنندگی مختص ترانسفورماتورهای با قدرت کم است ؛ زیرا با افزایش قدرت ترانسفورماتور ، حرارت سیم پیچ ها زیاد می شود و روغن باید با سرعت بیشتری در تماس با هوای بیرون قرار گیرد و عمل خنک کنندگی با سرعت بیشتری انجام شود . از این نوع سیستم برای ترانسفورماتورهای قدرت تا MVA 30  مورد استفاده قرار می گیرد .

 

v      سیستم ONAF (روغن طبیعی – هوا اجباری) :

در این سیتم ، گردش روغن در داخل ترانسفورماتور به طور طبیعی صورت می گیرد ؛ ولی فن های نصب شده روی بدنه رادیاتورها ، سرعت تماس هوای خارج با بدنه رادیاتور را افزایش می دهد . لذا روغن سریعتر خنک می شود و طبعاً می توان توان ترانسفورماتور را بالا برد .

دمیدن هوا توسط فن ها می تواند به طور مداوم یا با فاصله تناوبی انجام شود ؛ بدین صورت که عملکرد فن می تواند تابعی از درجه حرارت روغن داخل ترانسفورماتور باشد و هنگامی که دمای روغن از حد معینی افزایش یافت ، فن ها به طور خودکار وارد مدار می شوند . البته هنگامی که درجه حرارت محیط خیلی بالا باشد ، ترانسفورماتور می تواند بدون سیستم فن و با خنک شدن طبیعی ، تقریباً تا دو سوم  توان نامی خود کار کند و در صورتی که بخواهیم با توان نامی کار کند ، باید فن ها شروع به کار کنند .

این نوع سیستم خنک کنندگی به طور وسیعی در ترانسفورماتورهای قدرت با توان بین 30 تا 60 مگا ولت آمپر مورد استفاده قرار می گیرد .

 

v      سیستم OFAF (روغن اجباری – هوا اجباری) :

در این سیستم ، گردش روغن در داخل ترانسفورماتور به کمک فن ، سرعت داده می شود تا انتقال حرارت با سرعت بیشتری انجام گیرد . فن های هوا نیز بدنه رادیاتورها را در تماس بیشتری با هوا قرار می دهند تا روغن را سریعتر خنک کنند . در این سیستم با توجه به سرعت بسیار بالای خنک کنندگی سیم پیچ ها ، می توان قدرت نامی ترانسفورماتور را به مقدار قابل توجهی افزایش داد . لازم به ذکر است که عموماً از این نوع سیستم خنک کنندگی در ترانسفورماتورهای با توان بیش از MVA 60 استفاده می شود

 

v      سیستم OFWF  (روغن اجباری – آب اجباری) :

در این سیستم ، ابتدا روغن توسط پمپ از بالای ترانسفورماتور وارد رادیاتور می شود تا پس از عبور از آن ، از پایین رادیاتور وارد ترانسفورماتور گردد . در رادیاتور ، آب خنک کنندگی هم در توسط پمپ در خلاف مسیر روغن در رادیاتور عبور می کند که باعث کاهش دمای روغن می شود . از این نوع سیستم در ترانسفورماتورهای با توان بیش از MVA 60 مورد استفاده قرار می گیرد .

v      سیستم ODWF (روغن اجباری در سیم پیچ و هسته – آب اجباری) :

در ترانسفورماتورهای با قدرت های بسیار بالا ، به منظور کاهش هرچه بیشتر دمای سیم   پیچ ها و هسته باید روغن را توسط پمپ ها ، با فشار و جهت مناسب از قسمت تحتانی تانک ترانسفورماتور به داخل سیم پیچ ها و هسته هدایت نمود . همچنین مشابه روش قبل ، با استفاده از رادیاتور و چرخش روغن در داخل آن و به واسطه تماس غیر مستقیم با آب خنک کنندگی ، دمای روغن به مقدار مورد نظر کاهش می یابد .

تعداد صفحات : 2

درباره ما
Profile Pic
سلام؛ هدف از ایجاد این وبلاگ ارائه مطالب علمی و آموزشی در زمینه مهندسی برق و بویژه گرایش قدرت است. (با نظرات خودتون به بهتر شدن وبلاگ کمک کنید)
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • نظرسنجی
    آیا از محتویات وبلاگ رضایت دارید؟
    آمار سایت
  • کل مطالب : 72
  • کل نظرات : 6
  • افراد آنلاین : 1
  • تعداد اعضا : 8
  • آی پی امروز : 0
  • آی پی دیروز : 13
  • بازدید امروز : 1
  • باردید دیروز : 26
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 3
  • بازدید هفته : 53
  • بازدید ماه : 159
  • بازدید سال : 3,168
  • بازدید کلی : 55,860
  • کدهای اختصاصی
    دریافت کد فال حافظ
    فیزیک